Kompostownik w ogrodzie

 

Jednym z priorytetowych założeń systemu gospodarowania odpadami określonym w Ustawie o utrzymaniu czystości i porządku w gminach jest ograniczenie ilości odpadów komunalnych przekazywanych do składowania, w tym odpadów ulegających biodegradacji. Najlepszym sposobem eliminacji frakcji organicznej jest ich umieszczanie w odpowiednich pojemnikach – kompostownikach, na terenie, gdzie są produkowane (np. w przypadku domów jednorodzinnych powinien to być przydomowy ogród). Jest to również sposób na obniżenie opłaty za gospodarowanie odpadami odprowadzanej w ramach deklaracji, gdyż posiadaczom kompostowników przysługuje ulga. Bioodpady są rodzajem odpadów, które w prosty sposób można wykorzystać we własnym zakresie, a niestety odpady biodegradowalne oddawane przez mieszkańców w czasie zbiórek traktowane są jak zwykłe śmieci, za przekazanie których trzeba sporo zapłacić, biorąc pod uwagę ich znaczny ciężar.

Czym jest kompostowanie

Kompostowanie to naturalna metoda unieszkodliwiania i zagospodarowania odpadów, która polega na rozkładzie substancji organicznej przez mikroorganizmy. To tani i dobry sposób na uzyskanie pełnowartościowego nawozu organicznego – kompostu. Stosowanie go nie tylko dostarcza roślinom składników pokarmowych, ale także poprawia jakość gleby, wzbogacając ją w próchnicę i poprawiając przepuszczalność.

W czym kompostować

Do celów kompostowania wykorzystuje się tzw. kompostowniki. Kompostownik można kupić w centrach ogrodniczych, drogą online lub lokalnie (również w MZGK). Najczęściej wykonane są z tworzyw sztucznych. Prostą konstrukcję można również zbudować samemu. Zazwyczaj składa się z czterech drewnianych ścian (jednej wyjmowalnej) bez dna.

Jak wybrać kompostownik

Kompostownik należy dopasować do naszego ogrodu. Ważna jest przede wszystkim pojemność. Pojemnik powinien pomieścić całość bioodpadów z domu i ogrodu. Przy doborze pojemności bierze się pod uwagę głównie powierzchnię ogrodu. Często stosowany jest ogólny przelicznik objętości 1 litr na metr kwadratowy powierzchni ogrodu. Poza wielkością działki należy także brać pod uwagę ilość domowników, bo kuchenne resztki spożywcze także mają wpływ na wielkość pojemnika. Dla rodziny 4 osobowej należy doliczyć dodatkową pojemność z przedziału 100 do 200 litrów.
Przy doborze kompostownika w grę wchodzą także względy estetyczne. Przy odpadkach kuchennych, zaleca się kompostowniki zamykane klapą. Nie tylko zasłaniają nieestetyczny widok resztek kuchennych, lecz także chronią kompost przed zwierzętami ( psy, koty czy ptaki mogą szukać tam pożywienia). W dużych ogrodach , gdzie kompostowany będzie tylko odpad roślinny (skoszona trawa, liście, chwasty itp.) warto pomyśleć o kompostowniku o dużej pojemność z łatwość dostępem do wybierania kompostu.

Gdzie umieścić kompostownik

Odpadki organiczne składujemy na kompostowniku, który najlepiej ustawić w lekko zacienionym, mało uczęszczanym miejscu w ogrodzie. Rozkładana materia organiczna może wydzielać nieprzyjemny zapach, który jednak można osłabić za pomogą różnych środków, które dodatkowo przyspieszą proces tworzenia kompostu.

Co można kompostować

W kompostowniku zaleca się układać resztki roślinne – pozostałości po cięciu, pieleniu, koszeniu trawnika i oczyszczeniu terenu. Może więc to być trawa, zdrewniałe fragmenty roślin, warzywa, zioła, owoce, chwasty, korzenie i przyschnięte kwiaty. Z resztek z domu lub gospodarstwa przydatne są skorupki jaj, fusy z kawy i herbaty, odchody zwierzęce, słoma, popiół, resztki owoców i warzyw.

Jak kompostować

Pryzmy kompostowe najlepiej układać tak, aby warstwy z dużą ilością azotu (wszystko, co zielone) przekładały się z warstwami „węglowymi” (zdrewniałe części roślin). Najczęściej na dnie kompostownika układa się grubą 15-20-centymetrową warstwę z gałązek i pędów. Pełni funkcję drenującą. Kolejno układa się pryzmę pochłaniającą wymywane z górnych warstw składniki pokarmowe. Dobrym materiałem jest torf, słoma lub zeszłoroczny, przerobiony kompost. Dopiero później wykłada się mieszane warstwy z dostępnych resztek organicznych. Na okres zimowy pryzmę zaleca się okryć materiałem izolującym

Jak usprawnić kompostowanie

Kompost powinien mieć dostęp powietrza – wtedy będzie się rozkładał bez procesu gnicia. Materiału nie powinno się ubijać. Aby przyśpieszyć tworzenie nawozu, warto dodawać obornik, mączkę rogową, wapno lub komposter - specjalny preparat przyspieszający proces tworzenia kompostu. Dodatkowo trzeba zadbać, aby pryzmy kompostowe były stale lekko wilgotne. W okresie suszy warto podlewać je wodą.

 

Miejski Zakład Gospodarki Komunalnej zachęca mieszkańców do zagospodarowania bioodpadów we własnym zakresie. W swojej ofercie posiadamy również sprzedaż kompostowników oraz komposterów. W przypadku braku kompostowników na stanie należy złożyć zamówienie na wybrany rodzaj kompostownika. Czas realizacji zamówienia uzależniony jest od czasu dostawy (przybliżony czas oczekiwania wynosi od 3 do 7 dni). Aktualne ceny oferowanych przez MZGK kompostowników oferowanych można znaleźć w cenniku znajdującym się na stronie internetowej.